HALO – Handwriting Analysis as methodology to defend Learners creativity and reinforce Orientation

Cod proiect: 2020-1-IT02-KA201-079983

Data lansării:

Valoarea totală a proiectului: 246.800,00 Euro

Obiectivul general al proiectului: a îmbunătăți atât procesul didactic, cât și cel de orientare al elevilor ISCED 3, cu vârste cuprinse între 14 și 16 ani, acționând în două direcții: prin introducerea elementelor analitice și evaluative ale analizei grafologice și promovând beneficiile cognitive care se dobândesc prin scrisul de mână.

HALO consideră Analiza grafologică un instrument puternic pentru a îmbunătăți activitătea de predare, permițând profesorilor să detecteze stilul de învățare al cursantului, lucru necesar pentru o mai bună personalizare a planului de învățare, precum și pentru identificarea oricăror dificultăți cognitive sau a unor probleme de diferită natură, sau situații de devianță socială. În același timp, analiza grafologică poate sprijini procesele de orientare destinate tinerilor, oferind expertului în consiliere și orintare elemente relevante pentru evaluarea și profilarea elevului. În plus, proiectul își propune să promoveze reconcilierea noilor tehnologii de procesare a textului (word-processor) cu avantajele scrierii de mână, plecând de la premisa că scrisul este esențial în procesele didactice, mai ales în ceea ce privește dezvoltarea creativității, personalității și capacității de concentrare a elevului.

HALO urmărește crearea unui model de colaborare de natură transnațională, care să implice inițial partenerii proiectului, dar care ulterior să se extindă și la alte contexte, creând și transferând modelul său la nivelul întregii UE, creionând o rețea între instituții grafologice, școli/universități, instituții publice.

Parteneriatul proiectului: se compune din 6 parteneri care reprezinta 3 tări europene (Italia, România, Polonia), liderul de parteneriat fiind Institutul Grafologico Internazionale “G. Moretti” din orașul Urbino – Italia, partenrii din Romania sunt: Asociatia European Academy, Universitatea din Bucuresti prin Facultatea de Filosofie, Inspectoratul Scolar Judetean Alba; partenerul polonez este Universitatea din Wroclaw; altii parteneri italieni sunt: BB Training, Istituto di Istruzione Superiore di Budrio.